img

PS4-et vagy Xbox One-t vegyek?

Cikksorozatunkban szeretnénk sok információt átadni olyanoknak, akik most ismerkednek a videojátékok, konzolok világával. Esetleg olyanoknak, akik a karácsony miatt ajándékvásárláson törik a fejüket és kellene néhány jó tipp. De hasznos lehet olyanoknak is akik szeretnék jobban megismerni a videojátékokat és   Ha magadra ismertél, akkor a lehető legjobb helyen jársz.

 

A karácsonyi ünnepek előtt sokak számára aktuálissá válik a konzolvásárlás. Akár mi vagyunk egy megkésett generációváltásban, akár vékonyabbra vagy erősebbre cserélnénk meglévő masinánkat, netán éppen gyermekünknek vagy más családtagunknak vásárolnánk egy új konzolt, rendre felmerül a kérdés: PS4-et vagy Xbox One-t vegyek inkább? Ha te is éppen ettől a dilemmától szenvedsz, most megpróbálunk segíteni neked!

Kezdjük ott, hogy egyikkel sem jársz rosszul!

Bár nem könnyíti meg a választást, ellenben azt azért érdemes tényként kezelni, hogy ebben a témában alapvetően nincs rossz döntést Mind a PS4, mind az Xbox One egy nagyon erős, nagyon sokszínű, és ami talán még ennél is fontosabb: meglepően hasonló konzol! Nyilván vannak alapvető különbségek – más dizájn, más kontroller, más szolgáltatások és játékok –, de összességében ugyanazt tudják, a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan jól mutatnak rajta a játékok, sőt mi több, 90 százalékban ugyanazok a videojátékok is jelennek meg mind a kettőre! Ebben a tekintetben tehát sokkal mérvadóbb lehet a választásban az, hogy a baráti társaságodban kinek és milyen gépe van, illetve az exkluzív címek közül melyik kínálatában találsz több kedvedre valót.

Na de az erőviszonyok…

Rengeteg helyen, főként a sajtóban sokszor lehetett hallani a megjelenéskor arról, hogy az Xbox One gyengébb, mint a PS4. A hardver és a számadatok szempontjából ez egy igaz állítás, de olyan minimális különbségről van szó, amiből egy full HD televízión semmit sem vehetünk észre, pláne azért, mert a két gép egészen másként használja ki a rendelkezésére álló erőforrásokat, és ez utóbbi szempontjából a Microsoft konzolja bizony jobb. Hiába riogatnak tehát sok helyen azzal, hogy az Xbox One csak 900p-vel futtatja a játékokat, a gyakorlatban egy full HD tévén ugyanis 1080p-re felskálázva kapjuk vissza az élményt, akárcsak PS4-en, a látvány tekintetében tehát nem érzékelsz majd különbséget. Ezt az erőviszonyt most némiképp felrúgta a Playstation 4 Pro mely hardveresen jelenleg a legerősebb konzol és képes 4K felbontásra illetve ultra HDR technológiás. Tehát, ha 4K Tv-n szeretnéd élvezni a játékokat akkor jelenleg ebben a PS4 Pro lesz a partnered.

 

Ami a PS4 mellett szól

A PS4 mellett leginkább talán a játékkínálat szól, hiszen hajszállal ugyan, de több és erősebb exkluzív címekkel rendelkezik, hiszen itt a God of War, a Killzone, az Uncharted, a Gran Turismo, a Ratchet & Clank és még sorolhatnánk napestig. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a piacon már elérhető a hagyományos változat mellett az erősebb PS4 Pro is, ami a hardver tekintetében valóban erősebb az Xbox One-nál, de a háttérben már a Microsoft is készíti a 4K-s játékra alkalmas konzolját, éppen emiatt nem lehetne őket egy lapon emlegetni egymással. Ami azonban még feltétlen előny a PlayStation 4 tekintetében, az a PlayStation VR headset, ami januártól nálunk is kapható lesz, és segítségével nagyszerű videojátékokat élhetünk majd át vele a virtuális valóságban, ami egy minden eddiginél újabb élményt garantál.

 

Ami az Xbox One mellett szól

Habár az Xbox One esetében is ki lehetne emelni az exkluzív címeket – hiszen olyan nevek vannak itt, mint a Forza, a Gears of War vagy a Halo –, a leginkább mégis talán azért, mert míg a PS4 kis túlzással csak a keményvonalas rajongókra épít, addig az Xbox One egy igazi multimédiás masina lett, és minden korosztályt igyekszik megcélozni. Utóbbit ugyanis egyrészt nem csak játékra álmodtak meg, másrészt garantált, hogy például a Kinect mozgásérzékelős szenzor által az egész családnak képes kiemelkedő szórakozást biztosítani. Nem szabad megfeledkezni továbbá az Xbox One kapcsán az Xbox Live-ról sem, amit a világ legstabilabb és legnagyobb konzolos játékos közösségeként tartanak számon, ahol garantáltan biztonságosan és masszív kapcsolat társaságában élvezheted a videojátékok multiplayer módját, hiszen mindig találsz barátokat egy kis közösségi szórakozáshoz.

Megéri még Xbox 360-at vásárolni?

Sokan érkeznek hozzánk azzal a kéréssel, hogy Xbox 360-at szeretnének vásárolni karácsonyra, aminek népszerűsége még mindig megkérdőjelezhetetlen. Van néhány dolog amit viszont mindenképp érdemes fontolóra venni a vásárlása előtt. Az első, hogy egy régi konstrukcióról beszélünk, amelyen bár még mindig szépek az egykoron megjelent videojátékok, de egyre kevesebb program érkezik hozzá, sőt a legújabb és legnagyobb címek már rendre elkerülik őt. (2016-ban már csak néhány játék jelent meg rá ls a TOP címek alig.) Ami ennél is nyomósabb ok, hogy a konzolra megjelent videojátékok egy jelentős része már kompatibilis az Xbox One-nal is, így ha valamelyik régi alkotást szeretnénk pótolni, azt már biztosan megtehetjük az újgenerációs masinán, amelynek előnyeit éppen a fentiekben ismertettük. Persze, ha az utóbbi évek tetemes játéktermését szeretnéd végig játszani és nem zavar, hogy a grafika lemarad az új generációs konzolokétól, akkor egy Xbox 360 vásárlása is bölcs döntés lehet.

Egy fontos szempont, amire elsőre nem is gondolnál

Azt már meg beszéltük, hogy milyen exkluzív játékok vannak a PS4 és az Xbox One-hoz és melyiket miért érdemes megvásárolni. Van azonban még egy szempont, melyet érdemes figyelembe venned. Manapság rengetegen játszanak online multiplayerben. Hogy a barátokkal ez közös élmény legyen, bizony sokszor alkalmazkodást igényelhet. Volt aki azért váltott egyik konzolról a másikra mert a barátai többsége az egyik platformon játszott. Ha neked vagy a konzol tulajdonosának ez fontos szempont lehet, mert sok multis játékórát szeretne a társaságával eldönteni akkor ennek érdemes utánajárni.

Van egy őrült ötletünk!

Ha még az elhangzottak alapján sem tudnál dönteni, hogy PS4-et vagy Xbox One-t válassz, van egy őrült ötletünk: keresd fel a Konzolvilág valamelyik boltját személyesen, és próbáld ki a saját bőrödön, hogy mit tud a két masina, ami igazi vízválasztó lehet a döntésben!

Ha pedig sikerült irányt mutatnunk akkor bal oldalt tudsz már is megnézni néhány konzolt. Kattints rájuk! 

 

A következő részben tuti tippeket adunk videojáték ajándékvásárlásra. Itt találod a cikket.

 



További tartalom betöltése.