img

Xiaomi Roborock S50 Robotporszívó Teszt

Lehet hinni a használati útmutatónak miszerint én és a családom mostantól mentesülünk a padlótakarítás fáradalmaitól?

Megéri kifizetni azt a vételárat, amely az erősebb játékkonzolok szintjén mozog? Vajon valódi értéket képvisel jelenleg egy ilyen készülék, vagy csak egy újabb geek eszköz, amely nem több egy múló fellángolásnál? Hogy ezt kiderítsem magamhoz vettem a Xiaomi által gyártatott jelenleg kapható legkorszerűbb ilyen megoldást a Roborock S50-est. Ez a típus lézeres letapogatót használ (360°-ban látó LDS torony), mellyel un. szisztematikus takarítási módot valósít meg. A feltérképezett területet A-tól Z-ig végigtisztítja, miközben pontosan tisztában van az útvonalával. Számtalan segédérzékelőt kapott, idejében azonosítani tudja a mélységet, ezért elkerüli a lezuhanást (pl. lépcső szélénél), és beszorulni sem nagyon fog a radiátor alá, mert legmagasabb pontjára is került egy nyomáskapcsoló. Ezen képességei miatt jogosan használhatjuk rá az intelligens jelzőt.

Bemutató

Ha magát a takarítási metódust nézem, akkor az nem sokkal több, mint nagymamám 20 éves kézi tili-tolijának megoldása, vagyis adott egy tartály, amibe egy forgó hengerkefe belekotorja a szennyeződést. Az előzővel szemben a Roborock kapott egy viszonylag erős (2000 Pa) motort, melynek teljesítménye nem összevethető egy hagyományos porszívóval, a zajszintje viszont annál inkább párhuzamba állítható vele. Mivel nem a vákumképzés a fő fegyvere, nincs is szüksége ettől nagyobb szívóerőre, következményeként viszont remek mutatókat tud felmutatni energiahatékonyságban (58W!), üzemidőben, és a működtetési költségekben. Az 5200mA kapacitású akkumulátorával kb. 250 négyzetmétert tud rendbetenni, de akkor sincs probléma, ha a munka közben elfogy a nafta, ilyenkor újratölt, és befejezi, amit félbehagyott.


A kerek szerkezet munkáját egy oldalseprű segíti, ez lapátolja a középső hengerhez az eltüntetésre váró porcicákat, és biztosítja, hogy a lakás sarkai is megtisztíthatók legyenek. Elég fontos szerep az övé, ezért érdemes gondoskodni róla, hogy mindig legyen otthon tartalék. Szerencsére rugalmas szilikongyantából készült, így eltörni nem nagyon fog, de ha elszennyeződik, eldeformálódik, a robotgép nem tudja kielégítő minőségben elvégezni a munkáját.


Az S50-es típussal tudunk felmosni is, ennek használatához a mellékelt modult kell a helyére pattintani, és a szoftverben a megfelelő üzemmódot kiválasztani. Ha szőnyeg van a közelben, akkor a felmosási módot külön kell alkalmazni, sajnos a gépi intelligencia ennek kezelésére nem terjed ki, illetve a megvalósításon is látszik, hogy ezen a területen lesznek még fejlesztések. A modul alján egy tépőzárral rögzített felmosókendő van rögzítve, melyre befecskendezéssel kerül víz az apró tartályából, ami nem teszi alkalmassá arra, hogy makacsabb szennyeződésekkel is elbánjon, arra viszont tökéletes, hogy a porszívás végeztével felfrissítse a padlót.


Átdolgozták a kerékmechanikát, így már a 2cm-es küszöbbel is meg tud küzdeni a masina, azonban ez tényleg egy harcra hasonlít, megmássza ugyan, de ezeken a magasabb akadályokon való átjutás még mindig a technológia rákfenéje.


Mit kapunk a csomagban?


A dokkolóállomás a felmosó funkció miatt kapott egy átlátszó műanyagalátétet, használata nem kötelező, de ha alkalmazzuk akkor van esély rá, hogy a porszívón felejtett nedves rongy ne áztassa szét maga alatt a padlót. A legtöbb tartozék már a gépre szerelve várja a bevetést: 1db főhenger (kefesörtékkel és gumilapáttal), 1db oldalseprű, 1db karbantartófésű (vágópengével),1db portartály rajta a mosható HEPA szűrővel, illetve külön kartondobozban találjuk a felmosás kellékeit: a víztartályt (kb. 1,4dl térfogat), 2db mosókendőt, illetve az ezek közé szükséges teflonkorongokat 2db-ot felszerelve, és további 4db-ot tartaléknak. Ezeken kívül, mellékeltek még egy további HEPA szűrőt, azonban a legfontosabb fogyóeszközből, az oldalseprűből csak azt az egyet találtam, ami a porszívóra csavarozva érkezett, ezért az utánpótlást érdemes mielőbb megrendelni.


Vezérlés


Az S50-es a Xiaomi  MI Home alkalmazása alól kezelhető, a regisztrációt, bejelentkezést követően választhatunk a felkínált szerverek közül, azonban a legtöbb MI terméket támogató Kínai régió jelenleg nem használható hazánkban, mert adatvédelmi okokból jelenleg le van tiltva a használat.


Én klónoztam az applikációt, a Roborockhoz Szingapúrt választottam, minden más termékhez a kínai területet.


A kapcsolat egyébként stabil, az alkalmazásba való belepéskor néhány másodperces reagálási idővel kell számolni. Munka közben a térképen látjuk az aktuális pozíciót, elküldhetjük robotunkat egy konkrét pontra vagy kijelölhetünk zónákat, melyeken takarítást szeretnénk eszközölni. Ezt a funkciót szokták úgy is jellemezni, hogy segítségével nem szükséges virtuális falat vásárolnunk, ez azonban tapasztalatom szerint nem állja meg a helyét. Ha bizonyos részeket teljesen kizárnánk, akkor azt vagy fizikai akadállyal (ajtó) kell megoldanunk, vagy vásárolnunk kell az említett célszerszámból, amely tulajdonképpen egy mágneses szalag, amely közelségét érzékelve meghátrál a porszívó. Hasznos a házi kedvenceink etető/itató táljainak védelmére, nélküle a robot kegyetlenül beletrappol, magával rántva azok tartalmát. Egy ilyen kétméteres szalag ára nagyságrendileg négyezer Forint.


Update: Időközben kijött szoftverfrissítéssel, már lehetséges a lakástérképek mentése, és azokon un. NO-GO zónákat kijelölni, melyeket elkerül a porszívó a munkavégzése során.


Időzített indításra is lehetőség van, adott napokat kiválasztva egész precízen testre szabható a tervezett takarítás. A különböző eszköztevékenységekről kérésünkre értesítéseket is kaphatunk, így távolról is nyomon követhető a pontos menetrend, vagy ha probléma merült fel az üzemelés során. A kisebb hibákat jó eséllyel távvezérléssel is tudunk korrigálni, ehhez elég az applikációban kiadni a „GO” parancsot, vagy használni az integrált kézi irányítópultot (joystick szerű beviteli metódus). Figyelemmel kísérhetjük a készülék tartozékainak állapotát is, ezek azonban egyszerű számlálók, bármikor tetszőlegesen lenullázhatóak. Aktiválhatjuk a felmosó üzemmódot (ilyenkor a porszívás csökkentett kapacitásra vált), és a használati útmutatót is tanulmányozhatjuk.


Tulajdonosként érdemes lesz a kapcsolódó fórumokra benézni, sok extra tartalomra bukkanhatunk, magyarra változtathatjuk a kezelőfelületet, vagy pár perces ténykedéssel saját nyelvi csomagot küldhetünk a robotporszívóra.


Első indítás


Bekapcsoláskor a ventilátor felzúg, és pár pillanatnyi körültekintést követően megkezdődik a takarítás. Első alkalommal szinte azonnal kipécézte magának a háziállat fekhelyét, és szerencsétlenül magára tekerte a macskám plüssegerének madzagját, majd nagy jajveszékelések, és vörös fényjátékok kíséretében kért kiutat szorult helyzetéből. Legalább tudtam értékelni a mellékelt vágópengés karbantartó-fésűt, mert ezzel le tudtam vágni a munkahengerbe akadt zsinegdarabkákat. Kiszabadítását követően folytatta a munkát, bár voltak még apróbb csetlések, botlások, ezért első alkalommal mindenképpen javasolt figyelemmel kísérni a gépet (majdnem lerántotta a fejhallgatót az asztalról). Közben mi is elemezhetjük működését, így kialakíthatunk egy olyan rutint, amivel gondmentessé tehető a használat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy két tárgyat kell máshová tenni, utána már minden rendben lesz.


Hosszabb távú tapasztalatok


A porszívó jól kiigazodik ha hirtelen megváltozik a feltérképezett környezet ezért nem kell megdermedve állnunk a gép előtt, nyugodtan mozoghatunk mellette, tologathatjuk a székeket, ki fogja magát ismerni. Nagyszerűen lehet csapatként összedolgozni, én vagyok, aki az asztalról a földre szórja a koszt, a Roborock pedig aki eltünteti ezeket. A különböző padlófelületekhez igazodva többféle üzemmód érhető el, ezek leginkább szívóerőben/hangerőben térnek el egymástól. Tud automatikusan is váltani, így nyugodtan hagyható a gyárilag beállított BALANCE üzemmódban is, csak kapcsoljuk be hozzá a szőnyeg detektálási lehetőséget. Egy átlagos porszívózás időtartama a hagyományos megoldásnak legalább a háromszorosa, azonban míg annál jelen kell lenni és a takarításban tevőlegesen részt kell venni, a Roborock többnyire a távollétünk alatt dolgozik, ezért ez nem jelent hátrányt. Nekünk csak élvezni kell a tisztaságot, és alkalmanként kiüríteni a portartályt. Heti 3-4 takarítással, 30nm felülettel számolva ezt egyszer kell megtenni és nagyon gyorsan elvégezhető. A HEPA szűrője jól működik, munka közben tényleg megköti a szálló port, nem érezni, hogy bármit visszafújna a lakótérbe. Leírása szerint mosható, ezt azonban nem ajánlom, ezzel gyorsabban lesz csereérett a filter, illetve, ha nem szárad meg teljesen akkor nagyon hamar bepenészedik, és kellemetlen szagot áraszt majd magából. Ha eltömődik érdemesebb inkább ütögetéssel, vagy egy finom ecsettel kitisztítani.


Összefoglaló


A Konzolvilágból közel két hónapja vittem haza a Roborock-ot, ezen idő alatt kétszer kellett elővennem a hagyományos porszívót, mert falat fúrtam, és nem akartam ezzel terhelni a kis droidot. Összeszedi a macskám által szétszórt alomdarabkákat, ami elmondhatatlan könnyebbséget jelent, a mindennapokban. A legtöbbet egy nagyméretű padlószőnyegen dolgozik, és ennyi idő távlatából kijelenthetem, hogy jól megbirkózik a feladattal. Sok széklábat és egyéb holmit kell kerülgetni munka közben, és sikerrel veszi az akadályokat. A felmosás funkció időnként jó szolgálatot tesz, de majdnem ugyanannyi előkészületet igényel, mintha vizet öntenék egy vödörbe, és megoldanám a feladatot a klasszikus módon.


A cikk elején felvetett állítás tehát (kis jóindulattal) igaz, valóban mentesít a padlótisztítás gondjaitól, így több idő marad a szórakoztató, örömteli tevékenységekre, például végigjátszani a legújabb videojátékunkat.


Alternatívaként az elődmodellt tudom ajánlani, de a túl olcsó, más elven működő robotporszívóktól inkább óva intenék, a random forgó, cikk-cakkban, és spirálalakzatban balettozó gépek takarítási minőségben hagynak kívánnivalót maguk után, és ha a robotgép után kell loholni egy hagyományos porszívóval is, annak csak csalódás lehet a vége. A Xiaomi Roborock S50-es elvégzi a dolgát megbízhatóan, nagy hatékonysággal. Más hasonló tudással bíró készülékkel összevetve is az élmezőnyben van. Használata sok örömet okoz, és elég nagy terhet vesz le a vállunkról a mindennapjaink során.



BG



További tartalom betöltése.