img

Xiaomi MI BAND3 Teszt

Sokszor van úgy, hogy ráeszmélünk többet kellene tennünk saját magunkért. Jó lenne többet mozogni, kiegyensúlyozottabban élni, többet aludni, jobb kedvvel ébredni. Ezen elhatározások megvalósításához a legtöbbször csak kis dolgok hiányoznak.

Egy apró gesztus, egy támogató szó, egy jóleső figyelmesség. Egy praktikus kiegészítő, a Xiaomi aktivitásmérője a MI BAND 3 mindezekre megoldást kínál, de repertoárja nem merül ki ennyiben.

 

 

Bevezető

 

Ez a meglepően kedvező áron beszerezhető eszköz a Xiaomi okoskarkötő/óra sorozatának immáron harmadik tagja, amely szinte minden specifikációjában előre lépett az elődeihez képest, így mostanra egy igen kiforrott termékről beszélhetünk. A mozgásfunkciók támogatásán túl ideális társ a mobiltelefon kiegészítőjeként is, láthatjuk a beérkező hívás adatait, ami szükség esetén elutasítható, illetve megjeleníti az egyéb vonatkozó értesítéseket, üzeneteket is. Természetesen karóraként is funkcionál az eszköz, mely férfi és női kézen is jól mutat. A szíj egyébként cserélhető,különféle színes, mintás változatokra, így saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a kapszula formájú termék megjelenését.

 

 

Kézbevéve

 

A MI BAND 3 kijelzője egy 128x80 pixel megjelenítésére képes rendkívül energiatakarékos monokróm (P)OLED panel,amelynek 0,78 hüvelykes átmérőjén egyszerre 24 betű tud megjelenni. Fényerőben is túlszárnyalja az előző változatot, illetve itt már a teljes felület érintésérzékeny, amely megkönnyíti a kezelhetőséget. Rendelkezik éjszakai móddal is, amikor csökkentett intenzitással világít, illetve ha szükséges deaktiválhatjuk a csuklómozdulatra történő képernyőfelvillanást. Jópofa ötlet, az előlap alján lévő homorú bemélyedés, amivel a leggyakrabban az egyes menüelemeket aktiválhatjuk, vagy indíthatjuk a tevékenységek monitorozását, így nem fogunk mellényomni.  Az egyes menüpontok jól érthetőek, gyorsan áttekinthetőek, és a legtöbbször grafikus formában kommunikálnak a felhasználóval, így a kezelés nagyon intuitív lett. A forgalmazott típus GLOBAL kiadású, ennek megfelelően bekapcsoláskor angol nyelven mutatja a minimális szöveges tartalmat, a részletes adatokat megjelenítő telefonos applikáció azonban teljes egészében magyarul érhető el.

 

Beüzemelés

 

A MI FIT appot kell letölteni a telefonunk áruházából, hogy teljeskörűen beüzemelhessük, és személyre szabhassuk a készüléket. Első lépésként csatlakoztatni szükséges az aktivitásmérőt, amely igen egyszerű, az applikációban bekapcsolt bluetooth mellet csupán a párosítás feliratra kell nyomni. Néhány felhasználótól érkezett olyan visszajelzés, hogy nem sikerült a kapcsolódás, ezért fontosnak tartom megemlíteni, hogy a használni kívánt mobiltelefon oldaláról, minimum android 4.4 vagy IOS 9.0 szükséges, illetve legalább 4.0-ás szabványt támogató bluetooth modul. Ennek a követelménynek szerencsére könnyű megfelelni, az elmúlt években forgalomba hozott készülékek többsége támogatja ezen szabványokat.

 

 

Használat

 

Sikeres párosítás után, részletesen beállíthatjuk a MI BAND 3-at, módosíthatjuk az energiaellátásra vonatkozó adatokat, kiválaszthatjuk, hogy mely mobilos alkalmazás jeleníthessen meg értesítéseket, kérhetünk vibrációs rezgést a beérkező hívásainkról, illetve különböző egyéb figyelmeztetéseket/ébresztéseket állíthatunk be. Például megadott időben jelzést kérhetünk, ha túl sok időt töltöttünk tétlenkedéssel. Az eszköz rendelkezik pulzusméréssel aminek szenzorán javítottak, így még pontosabb adatokkal tud szolgálni szívverésünkről. Ezzel, és a háromtengelyes giroszkópja által közvetített adatokból nyomon tudja követni alvási szokásunkat, amiről bőséges tájékoztatást tud megjeleníteni. A legjobb precízitás érdekében ehhez érdemes aktiválni a részletes elemzés módot, amellyel ugyan csökken a készenléti idő, de szerencsére nagyon jól állunk az egy töltéssel elérhető üzemóraszámmal. A beépített akku 110 mAh kapacitású, (ezt is növelték az elődhöz képest), amivel akár 15-20 napot is végigdolgozik az eszköz, a használat intenzitásától függően. A töltéshez ki kell venni az órát a szíjból, és a mellékelt USB-s bölcsőbe csatlakoztatni. Ez nem is olyan egyszerű, tekintve, hogy a szerkezet igen erősen kapaszkodik a tokhoz, de legalább nem fogjuk véletlenül elhagyni az intenzívebb mozgások alkalmával sem.

Sporttevékenységekből az alábbiakat tudja alapesetben figyelni: séta, futás/futópad, és kerékpározás. A pulzusmérés mellett az elégetett kalóriákról is kapunk visszajelzést. Újdonság az 5ATM-es vízállósági képesség, amivel akár úszhatunk is, bár ehhez külön programmód nem áll rendelkezésre. Mindenesetre jó tudni, hogy teljesen vízálló a MI BAND (a búvárkodást kivéve!). A szoftverben egyébként rendelkezésre áll az un. Viselkedéscímkézési lehetőség, amivel a fontosabb tevékenységeinket hozzárendelhetjük az eszközhöz, bár ez nem mindig 100%-os megoldás. Ami már nem fért bele az eszköztárba, az a GPS modul, így a sportok trekkeléséhez aktív telefonos kapcsolat szükséges, mert az óra távolságmérésre önmagában csak lépésadatokkal tud szolgálni. Ezek lennének az alapok, de kapunk még további extra funkciókat is. Választhatunk a megjelenítendő számlapok közül, kaphatunk időjárásadatokat is, van beépített stopper, és egy gombnyomással megkereshetjük az elkallódott mobiltelefonunkat.  A Xiaomi jó szokásához híven érkeznek gyakran rendszerfrissítések is, így ha valamilyen hibával találkoznánk, az jó eséllyel orvoslásra kerül a következő firmware kiadással (aminek megjelenéséről automatikusan kapunk értesítést).

 

 

Összegzés

 

A használat nagyon kellemesre sikerült, köszönhetően a könnyű súlynak, az újragondolt, gumírozott borítású szíjnak, illetve a készülékház vékony kapszulaformájának (bár ezzel eddig sem volt probléma). Hosszú idő alatt sem válik terhessé a viselése, és így tényleg alkalmas a mindennapi tevékenységek monitorozásra, alvás közben sem zavaró magunkon tartani. Az eszköz kielégíti a legfontosabb információs szükségleteinket, valóban kellő motivációt ad a mozgáshoz, sportoláshoz, és köszönhetően néhány lelkes hazai felhasználónak akár többletszolgáltatásokat is kaphatunk, ha körbenézünk a vonatkozó fórumokon. Például letölthetjük a nem hivatalos MI Bandage applikációt a PLAY áruházból, melyben sok extra feature található (olyasmik mellyek a gyári alkalmazásból kimaradtak), vagy akár megoldhatjuk azt is, hogy a MI BAND 3 menüje magyar nyelvűvé változzon. Ideális kiegészítő a mindennapokban, és mivel vételára még a 10.000.-Forintot sem éri el,karácsonyi ajándéknak is kiváló ötlet, amellyel támogathatjuk a számunkra fontos embert az aktív, vidám, egészséges életmód megvalósításában, fenntartásában.

 

BG



További tartalom betöltése.